Restaurant Contrast

 

Welkom bij Restaurant Contrast Tournebride 35 - Lanaken - T +32(0)89 711 141
 
U bent nu hier: Home - achter de schermen - aspergeseizoen

asperges

asperges

Van april tot juli is het aspergeseizoen. Ieder jaar is het weer spannend hoe de oogst uit valt. Maar hoe zit het nu precies met het witte goud? We vertrokken naar de limburgse zandgronden, ontmoetten Jeanne en zochten het uit.

 • meer informatie

  Ieder jaar is het weer een strijd tussen de restaurants, wie heeft de eerste asperges? Voor chef Lex is het een prestige kwestie: "mits de kwaliteit het toelaat zijn we de eerste van de Maaskant".

   

  Restaurant Contrast wil met niets minder dan topproducten werken. De asperge mag dan wel de koningin onder de groenten zijn, maar wanneer is het nu een topproduct? Om duidelijkheid te krijgen stapten Lex in de auto en ging op bezoek bij een van de beste aspergeboeren van het land.

   

  Asperges zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Het witte goud teelt men niet alleen in Limburg, maar er is ook veel import vanuit Chili en andere delen van de wereld.

  De traditie van het aspergeseizoen heeft echter betrekking op de lokale tuinders en asperges uit de 'volle grond'.

  Limburgse en Brabantse tuinders hebben een seizoen wat officieel loopt van de tweede donderdag in april tot 24 juni, hoogfeest van de geboorte van de heilige Johannes de Doper. De natuur laat zich uiteraard niet sturen en in de praktijk zal het seizoen dus ieder jaar anders lopen.

  Om in het seizoen bij koude jaren toch voldoende opbrengst te krijgen hebben tuinders hulpmiddelen ingezet. Delen van het land zijn voorzien van 'vloerverwarming', slangen onder de grond waar men warm water doorheen pompt. Boven de grond staan tunnels van doorzichtig plastic waar warme lucht doorheen gaat. Deze kunstmatige warmte zorgt er voor dat er begin maart al asperges gestoken kunnen worden.

  Later in het seizoen steekt men asperges uit bedden waar open tunnels van plastic overheen staan. Pas half april komen, normaal gesproken, de eerste asperges uit de 'volle grond'. Dit zijn aspergebedden die geen enkele kunstmatige aanpassing hebben zoals tunnels, kassen of verwarmde bedden.

  In 2017 was het seizoen extreem vroeg. De eerste asperges uit de 'volle grond' werden al op 15 maart gestoken.

  Asperges zijn vers het lekkerst, maar moeten nadat ze zijn gestoken, altijd nog zes uur in water blijven liggen. Dit is omdat de asperge, zelfs nadat deze gestoken is, blijft groeien. Ze komen zo'n twee centimeter langer uit het water dan dat ze er in zijn gegaan! Om te controleren of ze vers zijn kan je twee asperges tegen elkaar wrijven. Verse asperges zullen 'piepen', een knarsend geluid maken. Maar beter is om je nagel in de onderkant te duwen. Een verse asperge is zacht, hoe ouder, des te harder de onderkant zal zijn.

  Asperges groeien onder de grond en zo lang deze daar blijven is de kleur wit. Groeit de asperge echter in het licht dan zal hij naar paars of groen verkleuren. Restaurant Contrast werkt met hagelwitte AA-1 kwaliteit, De beste kwaliteit die er is.

  Hoe ouder de aspergeplant hoe meer opbrengst deze levert. Van een plant van een jaar oud mag twee weken gestoken worden, ieder jaar ouder komen er grofweg twee weken oogst bij. Na acht jaar is de opbrengst op het hoogtepunt. Na afloop van de oogst laten de tuinders de asperges doorgroeien en komt het karakteristieke loof op de bedden. Dit is nodig om de plant voldoende voedingsstoffen te laten aanmaken om de oogst van het volgende jaar te waarborgen.

  Doordat een asperge voor 95% uit water bestaat en een goede werking heeft op hart en nieren is deze groente gezond en past het in vrijwel ieder dieet.

  We hebben in Contrast niet een paar aspergegerechten, maar een heuse aspergekaart met uiteraard heerlijk bijpassende wijnen.